Bromfietsverzekering

Iedereen die in België met een bromfiets de openbare weg op wil dient een bromfietsverzekering af te sluiten. Dat wil zeggen, het is verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten tegen de burgerlijke aansprakelijkheid. Net als bij het bezit van een auto of een motor mag niemand de openbare weg op zonder zo'n verzekering. Op deze manier kan er aan slachtoffers worden gegarandeerd zal eventuele kosten als gevolg van schade door een ongeval ook daadwerkelijk vergoed zal worden. De kosten van een ongeval kunnen flink oplopen en veel mensen zouden daarom zonder verzekering niet in staat zijn om voor een vergoeding van deze kosten te kunnen zorgen.

BA bromfietsverzekering

Zoals gezegd is het verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten tegen de burgerlijke aansprakelijkheid. Het gaat hierbij om een verzekering die alleen de kosten zal dekken van schade die wordt toegebracht aan derden. Eventuele kosten als gevolg van schade aan de eigen bromfiets zullen niet worden vergoed en zullen dus nog altijd voor de eigen rekening blijven. Het voordeel van deze verzekering is dat het de goedkoopste variant is die er beschikbaar is. Voor een relatief klein bedrag per maand kan de verzekering worden afgesloten en wordt er voldaan aan de wettelijke verplichting om een verzekering af te sluiten. Veel bromfietsrijders zullen echter een meer uitgebreide bromfietsverzekering af willen sluiten.

Mini of Maxi Omnium

Om ook de schade aan de eigen bromfiets te dekken kan er worden gekozen voor een Mini of Maxi Omnium bromfietsverzekering. Met een Mini Omnium polis wordt met name de schade als gevolg van invloeden van buitenaf gedekt. Dit klinkt ingewikkeld, maar in principe komt het neer op schade die ontstaat door het weer. Zo kan bijvoorbeeld een pittige hagelbui of een flinke windstoot ervoor zorgen dat er schade ontstaat aan de bromfiets. Een BA bromfietsverzekering zou in zo'n geval niets uitkeren, omdat er geen schade is ontstaan voor derden.

Een Mini Omnium bromfietsverzekering zal wel uitkeren, al is deze verzekering natuurlijk wel wat duurder. Deze verzekering is daarom voornamelijk aan te raden voor bromfietsen die een wat hogere waarde vertegenwoordigen, bijvoorbeeld omdat ze nog relatief nieuw zijn. De nieuwste bromfietsen kunnen daarnaast het best met een Maxi Omnium polis worden verzekerd. Deze verzekering vergoedt ook schade aan de eigen bromfiets die zelf word veroorzaakt, mits dit natuurlijk niet opzettelijk gebeurt. Het is de meest uitgebreide dekking die daarom het best kan worden afgesloten voor bromfietsen met een hoge nieuwwaarde.

Aanvullende verzekeringen

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor aanvullende verzekeringen en de dekking daarmee nog uitgebreider te maken. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een diefstalverzekering zal de verzekeraar ook uitkeren wanneer de bromfiets wordt gestolen. De meeste mensen zullen verwachten dat juist hun bromfiets niet snel gestolen zou worden. Per jaar worden er echter zo'n 10.000 bromfietsen in heel België gestolen, een relatief hoog aantal. Het is daarom verstandig toch een aanvullende diefstalverzekering te overwegen en zo in ieder geval te voorkomen dat er hoge kosten ontstaan vanwege de aankoop van een nieuw exemplaar bij diefstal.