Caravanverzekering

Een caravan is voor veel mensen een kostbaar bezit. Het is de belichaming van hun vakanties en vertegenwoordigt daarnaast vaak een relatief grote waarde. Het is daarom verstandig om de caravan te verzekeren om te voorkomen dat er hoge kosten ontstaan wanneer hier iets mee gebeurt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een flinke hagelbui of enorme windstoten. Dit soort invloeden van buitenaf kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan een caravan. Natuurlijk zullen er mensen zijn die voldoende spaargeld achter de hand hebben om zo'n knap op te vangen, maar een groot deel zal er ook niet aan moeten denken om duizenden euro's uit te moeten geven voor een reparatie om zo in ieder geval het jaar erop ook weer van een vakantie te kunnen gaan genieten.

Vormen

Er bestaan twee verschillende vormen caravanverzekeringen, die we kennen van de autoverzekering. Zo is het mogelijk om een Mini Omnium of een Maxi Omnium caravanverzekering af te sluiten. Anders dan bij een autoverzekering ontbreekt hier de derde mogelijkheid: de verzekering tegen de burgerlijke aansprakelijkheid. Dit is eigenlijk heel logisch, omdat een caravan altijd getrokken zal worden door een ander voertuig. Het is niet mogelijk om met alleen een caravan de openbare weg op te gaan en vervolgens onopzettelijk schade toe te brengen aan een derde, simpelweg omdat de caravan zonder hulp in principe geen meter vooruit komt. Het trekkende voertuig zal altijd verplicht zijn van de verzekering tegen de burgerlijke aansprakelijkheid. De caravan kan vervolgens meeliften op deze verzekering, waardoor er alleen nog maar een aanvullende Mini of Maxi Omnium polis kan worden afgesloten.

Uiteraard is dit precies wat veel mensen zoeken. Zo dekt de Mini Omnium polis de schade die kan ontstaan door invloeden van buitenaf, zoals het weer. Als in het begin aangegeven kan er zomaar een pittige hagelbui overtrekken. Zeker in het buitenland kunnen dit buien zijn die het dak van de caravan omtoveren in een gatenkaas, waardoor er eigenlijk niets meer van over blijft. Mocht de caravan nog te repareren zijn, dan zullen de kosten hiervan erg hoog zijn en het aankopen van een nieuwe caravan loopt natuurlijk helemaal flink in de papieren. In beide gevallen is het daarom erg prettig om een caravanverzekering achter de hand te hebben die zal zorgen voor een vergoeding van de kosten. Een Maxi Omnium polis biedt daarnaast ook dekking tegen schade die ontstaat aan de eigen caravan als gevolg van een eigen fout, mits deze natuurlijk niet opzettelijk is gemaakt. In dat geval zal er immers geen enkele verzekeraar uitkeren.

Betere caravanverzekering

Het vinden van de beste caravanverzekering is niet moeilijk. Het is echter wel van belang om de caravanverzekeringen niet alleen op prijs te beoordelen, maar hierbij ook goed te kijken naar de voorwaarden van de verzekering. De voorwaarden zullen bij de verschillende aanbieders van caravanverzekeringen flink uiteen lopen, waardoor de goedkoopste caravanverzekering uiteindelijk de duurste kan blijken. Een betere caravanverzekering zorgt voor goede voorwaarden, waardoor er in geval van schade ook daadwerkelijk uitgekeerd zal worden en de kosten worden vergoed.