Levensverzekering

Een levensverzekering is geen verplichte verzekering in België, maar kan er voor zorgen dat er op een gunstige manier geld bij elkaar gespaard kan worden. Daarom noemt het ook wel eens een spaarverzekering. Hiermee kan vervolgens een grote uitgave worden gedaan of kan er bijvoorbeeld gezorgd worden voor een aanvullend pensioen. In ieder geval komt het er bij een levensverzekering altijd op neer dat er premie betaald wordt voor een verzekering die op een bepaald moment zal gaan uitkeren. Er zijn verschillende vormen van een levensverzekering mogelijk, waardoor de manier en het moment van uitkeren kunnen verschillen.

Uiteraard hebben de verschillende vormen zo hun eigen voor- en nadelen en zijn er ook verschillende kosten verbonden aan de levensverzekeringen. Er valt een betere levensverzekering af te sluiten door goed te kijken naar het moment en de manier van uitkeren. Door deze gunstig te kiezen, zodat deze het best past bij de persoonlijke situatie, kan er op de kosten worden bespaard of juist een extra hoge uitkering worden gegarandeerd.

Moment van uitkeren

Het is bij het afsluiten van een levensverzekering mogelijk om te kiezen tussen een gegarandeerd of een afhankelijk moment van uitkeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de levensverzekering na een periode van 10 of 20 jaar uit te laten keren, ongeacht of de verzekeringnemer nog in leven is. Zeker wanneer het gaat om een aanvulling op het pensioen komt het immers vaak voor dat een verzekeringnemer voor het eind van de looptijd komt te overlijden. Door te kiezen voor een gegarandeerde uitkering zal de verzekering uitkeren aan de nabestaanden.

Uiteraard is het ook mogelijk te kiezen voor een afhankelijke uitkering, er zal dan alleen worden uitbetaald als de verzekeringnemer nog in leven is. Dit is een betere levensverzekering voor mensen die bijvoorbeeld allebei een levensverzekering hebben of in situaties waarin de nabestaanden zelf voldoende inkomen genereren. Een afhankelijke levensverzekering is daarnaast een stuk voordeliger dan een gegarandeerde uitkering. De verzekeraar heeft immers de kans dat er niet hoeft te worden uitgekeerd en dat er daarom geen kosten hoeven te worden gemaakt. De verzekeraar heeft dan jarenlang premie ontvangen, maar kan dit vervolgens allemaal in eigen zak steken.

Daarnaast is er ook nog een derde mogelijkheid. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een levensverzekering die volledig uit zal keren wanneer de verzekeringnemer nog in leven is bij het verstrijken van de looptijd, maar voor de helft zal uitkeren wanneer de verzekeringnemer tussentijds is komen te overlijden. Op deze manier blijft de helft van de uitkering beschikbaar voor de nabestaanden en zal een eventuele partner hiervan verder kunnen leven. Het is vaak voldoende om de helft uit te laten keren, omdat de kosten van een enkele (ex)partner natuurlijk lagen liggen dan die van een getrouwd stel. De kosten van zo'n 10/20 levensverzekering liggen ook lager dan die van een levensverzekering met een volledig gegarandeerde uitkering, waardoor er per maand minder premie betaald hoeft te worden. Dit is hiermee een betere levensverzekering voor mensen die graag besparen op de premie en het onnodig vinden om bij het eventueel overlijden het volledige bedrag uitgekeerd te zien.