Reisverzekering

Er bestaan grofweg twee soorten reisverzekeringen. Er bestaat een doorlopende reisverzekering en een tijdelijke reisverzekering. Beide types hebben zo hun voor- en nadelen en het is daarom belangrijk om de juiste variant te kiezen. Wanneer er reeds een verzekering is afgesloten, is het natuurlijk nog altijd mogelijk om in de toekomst een betere verzekering af te sluiten door de voor- en nadelen van de reisverzekering goed te leren kennen.

Het grootste voordeel van een tijdelijke reisverzekering is dat het geweldig kan worden toegesneden op de te maken reis. Men kan van te voren de kosten inschatten waarop het meeste risico wordt gelopen. Door dit goed te doen en vervolgens een reisverzekering te kiezen die hier het best bij past kan er een prima combinatie worden gemaakt. Op deze manier kunnen de kosten van een tijdelijke reisverzekering prima worden verantwoord en zullen ze zich snel terugverdienen wanneer er op vakantie daadwerkelijk een schade ontstaat doordat, bijvoorbeeld, (een deel van) de bagage zoekraakt.

Aan de andere kant is het nadeel van een tijdelijke reisverzekering dat er te allen tijde afsluitkosten moeten worden betaald. Sommige verzekeraars zullen deze kosten misschien niet zo duidelijk noemen, maar elke verzekeraar werkt op deze manier. Het kost immers geld om de verzekerde in het systeem op te nemen en er daarmee voor te zorgen dat deze persoon of dit gezin bij de verzekeraar bekend is en geholpen zal worden wanneer er een beroep gedaan wordt op de verzekering.

Bij een doorlopende reisverzekering kan er gemakkelijk bespaard worden op de afsluitkosten, wanneer er paar jaar meerdere reizen worden gemaakt. In principe geldt er een vuistregel van ongeveer 20 dagen per jaar in het buitenland. Iedereen die meer dan 20 dagen per jaar in het buitenland verblijft kan een betere reisverzekering afsluiten door te kiezen voor de doorlopende variant. Aan de andere kant is natuurlijk iedereen die minder lang in het buitenland verblijft beter af met een tijdelijke reisverzekering. Door naar deze vuistregel te kijken kan er dus al gemakkelijk een betere reisverzekering worden afgesloten.

Daarnaast heeft een doorlopende reisverzekering nog het grote voordeel dat er gemakkelijk een reisje kan worden geboekt, zonder dat er hierbij hoeft te worden nagedacht over een eventuele reisverzekering. Iedere keer dat iemand ervoor kiest om tijdelijk in het buitenland te verblijven, zal de doorlopende reisverzekering paraat staan en zal de dekking dus gelden. Op deze manier zal iemand niet voor verrassingen komen te staan. Een eventuele schade in het buitenland kan natuurlijk nog steeds erg vervelend zijn, maar de financiële gevolgen worden in dat geval in ieder geval door de verzekeraar gedragen.

Uiteraard is het ook binnen de verschillende varianten mogelijk om een betere reisverzekering te vinden. Door goed te kijken naar de voorwaarden van de verschillende verzekeraars kan er wellicht een betere reisverzekering worden gevonden, die misschien een betere dekking biedt of een lagere premie vraagt voor de dekking die op het moment wordt genoten. Daarnaast is het vaak mogelijk om korting te bedingen wanneer er meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder worden afgesloten, vraag dit dus altijd na bij een van uw verzekeraars.