Motoverzekering

Iedereen die in België de openbare weg op wil met een motor dient een motoverzekering af te sluiten. Bij een motoverzekering kan er worden gekozen uit een BA motoverzekering of een Mini of Maxi Omnium polis. De kosten van de verzekeringen lopen in dezelfde volgorde op, waardoor de BA motoverzekering het goedkoopste alternatief is. Het nadeel van een BA motoverzekering is aan de andere kant echter wel dat dekking het minst uitgebreid is en dat de verzekeraar dus alleen in zeer specifieke gevallen uit zal keren. Bij een BA motoverzekering gaat hier hierbij alleen om schades die aan derden worden toegebracht.

De BA motoverzekering is wettelijk verplicht gesteld om ervoor te zorgen dat slachtoffers van aanrijdingen of ongevallen niet te maken krijgen met een dubbele klap. Naast de schade zelf kan er op deze manier niet ook nog eens financiële schade ontstaan. Voor het verplicht stellen van deze verzekering gebeurde dit wel vaak, omdat veel mensen de schade van een aanrijding of ongeval niet zomaar kunnen vergoeden. De materiële schade valt vaak al niet meer, maar eventueel blijvend lichamelijk letsel kan in de honderdduizenden euro's lopen, waardoor het gaat om bedragen die maar weinig mensen op hun spaarrekening hebben staan.

Het vinden van een betere motoverzekering is vanwege deze wettelijke verplichting echter wel vrij makkelijk geworden. Anders dan bij veel andere verzekeringen zitten er geen grote verschillen in de voorwaarden van de BA autoverzekeringen. De verzekeraars hebben ervoor gekozen om de voorwaarden zo minimaal mogelijk te maken om de kosten daarmee zo ver mogelijk te drukken. Hierdoor is het mogelijk om de BA motoverzekeringen op prijs te vergelijken en zo een betere motoverzekering te vinden. Er hoeven niet allerlei voorwaarden te worden vergeleken, het is in principe voldoende om te kijken naar de premie die maandelijks betaald zal moeten worden.

Mini of Maxi Omnium dekking

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een Mini of Maxi omnium dekking. Hiermee kan de dekking van de verzekering worden uitgebreid en zal de verzekeraar daardoor sneller uitkeren. Het kan namelijk goed voorkomen dat er schade ontstaat aan de eigen motor, iets wat door een BA motoverzekering in ieder geval niet zal worden vergoed. Om het risico op deze kosten toch af te dekken kiezen veel mensen er daarom voor deze duurdere varianten te kiezen. De kosten per maand liggen weliswaar wat hoger, maar wanneer er een schade optreedt worden de kosten gemakkelijk terugverdiend, waardoor het uiteindelijk toch een voordelige motoverzekering blijkt.

Het vergelijken van deze polissen is echter wel wat moeilijker dan het vergelijken van een BA motoverzekering. Naast de prijs zijn bij deze verzekeringen de voorwaarden van de motoverzekering wel degelijk van belang. Het vinden van een betere motoverzekering met een uitgebreide dekking komt daarom vooral neer op het vergelijken van de voorwaarden. In plaats van uit te gaan van de prijs, is het belangrijk om de persoonlijke voorkeuren en wensen op een rijtje zetten. Uitgaande van deze wensen kan er een lijstje met betere verzekeringen worden samengesteld. Door hieruit het beste alternatief te kiezen kan er een betere motoverzekering worden afgesloten.